Blog

Öğrenme Bozukluğunun Çeşitleri Nelerdir?

 

Öğrenme bozuklukları genel olarak becerilere göre sınıflandırır. Çocuğunuz okul çağında ise sıkça görülen öğrenme bozuklukları okuma, yazma ve matematik becerilerinde olur.

 

Öğrenme bozukluğu olarak okumada zorluk yaşama (Disleksi):

Okuma öğrenme güçlüğü ikiye ayrılır. İlk olarak ve en çok görülen çocuğunuzun sesler ve harfler-kelimeler arasında ilişki kurma probleminden kaynaklanabilir. Diğerinde ise okumada algı problemi görülür ve çocuklar kelimelerin, cümlelerin ve paragrafların anlamında problem yaşayabilirler. Okuma zorluğu birkaç problem içerir:

  • Harfleri ve kelimeleri tanımada
  • Kelime ve düşüncelerin algısında
  • Okuma hızı ve kontrolünde
  • Genel kelime haznesinin oluşumunda

 

Öğrenme bozukluğu olarak matematik becerilerinin öğreniminde zorluk yaşama (Dyscalculia):

Matematikte öğrenme bozuklukları çocuğun zayıf ve güçlü yanlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Çocuğun matematik sorularını çözebilme kapasitesi, dil öğrenme zorluğu veya görsel algısında bir bozukluk ya da örüntü oluşturmada, hafızasında ve organizasyonunda bir sorun yaşamasında farklı etkileşimler olabilir. Matematik becerileri öğrenme bozukluğu olan çocukta ezber ve sayıları organize edebilmede problemler görülebilir. Bu çocuklar sayım kavramları ile karşılaşınca (örneğin; ikişer ikişer veya beşer beşer saymada) veya saati okumada zorluk yaşayabilirler.

 

Öğrenme bozukluğu olarak yazı yazmada zorluk yaşama (Disgraphia):

Bu problem fiziksel olarak yazı yazma davranışını veya algısını ve bilgiyi özetlemede zihinsel bir aktivite olarak görülür. Genel anlamda bu öğrenme bozukluğu fiziksel olarak çocuğa harf ve kelime oluşturmada zorluklar yaşatır. Yazılı dilin öğrenimindeki zorlukların semptomları fiziksel olarak yazı yazma davranışını kapsar. Şu problemleri içerir:

  • Yazının temiz olmaması ve düzensizliği
  • Harflerin ve kelimelerin belirgin bir şekilde kopyalanmaması
  • Yazımın uygunsuzluğu.
  • Yazıyı organize edememe

 

Diğer öğrenme bozuklukları nelerdir?

Öğrenme bozukları sadece okuma, yazma ve matematik becerilerinde bulunmaz, başka öğrenme bozuklukları da vardır. Motor davranışlarda (hareket etme ve koordinasyon), konuşulan (sözlü) dili anlama, farklı sesleri ayırtedebilme ve görsel bilgiyi yorumlayabilme becerilerinde öğrenme bozuklarıyla karşılaşabiliriz.

Öğrenme bozukluğu olarak motor davranışlarda zorluk yaşama (Dyspraxia):

Motor davranış zorluğu, hareket etme ve el göz koordinasyonunda problemi olan çocuklarda görülür: ince (yazı yazma, kâğıt kesme, vb.) ve kaba (koşma, zıplama) motor davranışlar olarak her ikisinde de rastlanabilir.

 

Öğrenme bozukluğu olarak dil-konuşmada zorluk yaşama (Dysphasia):

Konuşma ve iletişim becerilerini öğrenme zorlukları, konuşulan (sözel) dili anlayabilme ve üretme yeteneklerini içerir. Bazı belirtiler: örneğin, hikâye anlatma becerisi, konuşmanın akıcılığı ve kelimelerin veya konuşmanın bir kısmının zihinsel algısını kavrayabilme gibi tespit yollarını gözlemleyebilirsiniz.

 

Öğrenme bozukluğu olarak işitsel ve görsel algıda zorluk yaşama-gözler ve kulakların önemi nedir?

 

İşitsel algıda bozukluk:

İşitsel algı becerilerinin veya sesleri net bir şekilde duyabilme kapasitesinin okuma, yazma ve hecelemede çok büyük etkisi vardır. Seslerin farklı tınılarını duymada zorluk yaşanırsa, o zaman kelimeleri bulmakta ve okuma yazmanın temel kavramını anlamakta da zorlanılabilir.

 

Görsel algıda bozukluk:

Görsel algı problemleri şekillerde, harflerde veya rakamlarda olan farklılıkları içerir. Bazı zamanlarda kelime, satır atlama, yanlış bir derinlik ya da uzaklık algısı veya el-göz koordinasyonu gibi problemler içerebilir.

Yorum yapma kapalı.