Blog

  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Çocukların Günlük Yaşamında Duyu Bütünleme Nasıl Bir Anlam Taşır?

Çocukların Günlük Yaşamında Duyu Bütünleme Nasıl Bir Anlam Taşır?

Duyu bütünleme, çevreden ve vücudumuzdan aldığımız duyumların beynimiz tarafından organize edilerek işlevsel olarak kullanılması ve beynin öğrenme sürecine hazır hale getirilmesidir. Bu süreç ancak kişi, duyusal ve motorik yönden normal olduğunda gerçekleşebilir. Kişi beynini çevreye ne kadar açık hale getirirse, gelişim ve öğrenme süreci o kadar hızlı olur.

Duyusal işlevler, hayat boyu devam eden bir süreçtir

Kişinin duyusal işlevleri, bunu öğrenmesi ve davranışa dökmesi anne karnında başlayan ve hayat boyu devam eden bir süreçtir. Bebeğin anne karnında hareket etmesi, çevresinden özellikle annesinden gelen sesleri sürekli işitmesi duyusal gelişim sürecinin en önemli parçasıdır. Bebeğin gözlerini açtığında ona en tanıdık gelen sese yönelmesi ve ona uzatılan anne sütüne ağzıyla uzanması, ondaki duyuların başarılı işlenmesi sonucunda gerçekleşir.

Çocuğun zamanında başını tutması, dönmesi, oturması, emeklemesi ve yürümesi motor ve duyusal mekanizmalarının düzgün çalışmasıyla mümkündür. Çocukluk çağında oynanılan oyunlar, işitilen sesler, dokunulan yerler çocuklara görsel, işitsel, denge ile el ve ayak becerileri olarak geri döner.

0-7 yaş arasındaki çocukların zihinsel gelişiminin daha çok somut odaklı olması, meydana getirdiği adaptif cevapların (gelişen harekete uygun bilişsel ve davranışsal olarak verilen cevap) hareket temelli yani kas odaklı olması ve bu yüzden de ilk yaşlarda daha çok sensorimotor (duygusal motor) gelişimin tamamlanmasını beklenir. Eğer çocuk bu yaşlarda sensorimotor gelişimini iyi bir şekilde tamamlamışsa okuma, yazma, resim çizme gibi sosyal becerileri daha iyi yapabilecek ve yaptığı aktiviteden keyif alacaktır.

Voleybolcular, futbolcular ve basketbolcular iyi bir vücut farkındalığının yanında görme, işitme ve dokunma sistemlerine sahiptir. Çocuklukta oluşturulan sensoriomotor temel ve ilerleyen yaşlarda bunun üstüne kurulan sosyal beceriler çocuk için bir yol haritası olabilmektedir.

 

Yorum yapma kapalı.